ΧΡΗΜΑ

ΚΡΑΤΙΚΑ ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ

Προσπάθεια ώστε να καταστεί υποχρεωτική η αποδοχή πληρωμών με κάρτες, κάνει το υπουργείο Οικονομικών μέσω τροποποίησης της νομοθεσίας του νόμου περί βεβαιώσεως και εισπράξεως.
Προσχέδιο των τροποποιήσεων που κατέχει το Insider προνοεί για προσθήκη νέου άρθρου, το οποίο θα καθιστά υποχρεωτική την ύπαρξη τερματικών για πληρωμές με πιστωτική κάρτα. Όπως σημειώνεται, οι επιχειρήσεις που θα αποδέχονται πληρωμές με κάρτα, θα πρέπει να συμβληθούν υποχρεωτικά με αδειοδοτημένους παρόχους τέτοιων υπηρεσιών. Γίνεται δε ξεκάθαρο πως για πληρωμές με κάρτες απαγορεύεται να συμβάλλονται με μη αδειοδοτημένους παρόχους.
Οι λεπτομέρειες σε σχέση με το θέμα της υποχρεωτικής ύπαρξης τερματικών για κάρτες στα σημεία εξυπηρέτησης καταναλωτών, θα ρυθμίζεται λεπτομερώς μέσω διατάγματος. Στο διάταγμα θα καθορίζονται και οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβίασης του αλλά και η ενημέρωση της οποίας θα πρέπει να τύχει ο καταναλωτής.
Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε προϊδεάσει γι’ αυτήν τη εξέλιξη μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2019, σημειώνοντας πως θα προωθηθεί η υποχρέωση διάθεσης τερματικού για ηλεκτρονικές πληρωμές από όλους τους πάροχους προϊόντων ή υπηρεσιών.
Κρατικές λοταρίες 
Στο προσχέδιο του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται και μία άλλη σημαντική καινοτομία. Αυτή της δημιουργίας κληρώσεων δώρων από το δημόσιο, για όσους κάνουν πληρωμές με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής αλλά και για όσους πληρώνονται με ηλεκτρονικά μέσα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα δημιουργηθεί πρόγραμμα δημόσιων κληρώσεων, μέσω του οποίου οι τυχεροί θα επιβραβεύονται με χρηματικά ποσά ή έπαθλα σε είδος. Διευκρινίζεται επίσης πως το χρηματικό ποσό που θα διανέμεται, θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο, περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συχνότητα, τα βραβεία και τα κριτήρια θα καθοριστούν με υπουργικό διάταγμα. Η πρακτική με τις κρατικές κληρώσεις δώρων έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα και στόχο έχει να δημιουργήσει κίνητρα για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.
Εξάλλου, το προσχέδιο του νομοσχεδίου προβλέπει επίσης για εισαγωγή προστίμου για εταιρείες που υποβάλουν εκπρόθεσμα ή με ανακριβή στοιχεία σε σχέση με ενδο-ομιλικές συναλλαγές. Το μεγαλύτερο πρόστιμο που θα επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις θα είναι της τάξης των 20 χιλ. ευρώ.
philenews.com

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

To Top