ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΙΝΗ

Το καθημερινό μας καφεδάκι όχι μόνο μας ξυπνάει, αλλά φαίνεται να βοηθάει και τη μνήμη μας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ερεύνησαν την επίδραση της καφεΐνης στη μνήμη, χωρίς να ασχοληθούν με τις όποιες άλλες ενισχυτικές της  δράσεις στον εγκέφαλο.Έτσι, από τη μελέτη φάνηκε ότι η καφεΐνη ενισχύει συγκεκριμένες μορφές μνήμης ακόμα και για 24 ώρες μετά την κατανάλωσή της.

Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και από το Εθνικό Ίδρυμα για την Επιστήμη, είχε 100 συμμετέχοντες των οποίων ο οργανισμός ήταν “παρθένος” όσον αφορά στην καφεΐνη, δηλαδή δεν έπιναν ιδιαίτερα καφέ, τσάι ή αναψυκτικά τύπου cola. Οι ερευνητές επέλεξαν ανθρώπους που δεν έπιναν περισσότερα από 500 ml καφεΐνης την εβδομάδα (δηλαδή δεν έπιναν καφέ, αλλά ένα αναψυκτικό 1 ή 2 φορές την εβδομάδα). Για να το καταλάβουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κατά μέσο όρο ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει 160 mg καφεΐνης, αν και αυτό είναι κάτι που ποικίλει ανάλογα με  το είδος του καφέ. Σύμφωνα με τους ερευνητές χρειάζονται 200 mg καφεΐνης για να υπάρξει η θετική επίδραση στη μνήμη.

Για τη διενέργεια της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Nature Neuroscience, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να παρατηρήσουν εκατοντάδες συνηθισμένες εικόνες σε μία οθόνη υπολογιστή, όπως ένα ζευγάρι παπούτσια, μία λαστιχένια πάπια, μία καρέκλα κλπ. Πέντε λεπτά αφού οι συμμετέχοντες έβλεπαν τις εικόνες, οι ερευνητές έδιναν στους μισούς να πιουν 200 mg καφεΐνης και στους υπόλοιπους ένα placebo. Οι άνθρωποι αυτοί επέστρεφαν 24 ώρες αργότερα, αφού η καφεΐνη είχε φύγει από τον οργανισμό τους και έβλεπαν και άλλες εικόνες με αντικείμενα. Οι ερευνητές τους ζητούσαν να τις χαρακτηρίσουν ως ίδιες, νέες ή παρόμοιες με τις αρχικές εικόνες που είχαν δει. Οι άνθρωποι που είχαν πάρει καφεΐνη ήταν πιο πιθανό να ξεχωρίσουν τις παρόμοιες από τις ίδιες εικόνες από ότι όσοι είχαν πάρει το  placebo.
 

 
 

 

Comments

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

To Top