ΙΣΤΟΡΙΚΑ

ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ …….

Από το fb του δημοσιογράφου κ. Σάββα Κοσιάρη. 
Στην κυριαρχία των αθλητικών συζητήσεων που επέβαλε ένας διαιτητής ονόματι Ψευδιώτης και οι ζημιές που προκλήθηκαν πάλι από «φιλάθλους» σε χώρο άθλησης, κρατούμε μια γωνιά και για… κάποιο Στέλιο Κυριακίδη. Τον άνθρωπο και αθλητή της Κύπρου, ο οποίος στις 20 Απριλίου, 1946 έτρεξε στον περίφημο Μαραθώνιο της Βοστώνης και νίκησε! Στην ουσία έτρεξε «για ένα ολόκληρο λαό, για μια ιδεολογία», θέλοντας να μαζέψει χρήματα για να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη (πάντα ήταν ταλαιπωρημένη) Ελλάδα… Ενοιωθε ότι χρωστούσε στην πατρίδα! Σήμερα, μια παρόμοια νίκη στον κάθε χώρο του αθλητισμού, μεταφράζεται σε μπόλικες χιλιάδες ευρώ πριμ για τους αθλητές, συν πολλά άλλα ωφελήματα, διότι «η πατρίδα χρωστά στον αθλητή»! Αυτή η σύγκριση, εποχών και συμπεριφορών, ομολογεί τη μοναδικότητα του Στέλιου Κυριακίδη… Ομολογεί και το πόσο έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του αθλητισμού.
Για τον Στέλιο Κυριακίδη ο αποδυτηριάκιας Ελλάδας γράφει.

Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΗΤΑΝ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΣ

Την πρώτη φορά μετά την γερμανική κατοχή φωταγωγήθηκε η Ακρόπολη στις 23 Μαϊου το 1946. Ένα εκατομμύριο σχεδόν Έλληνες υποδέχθηκαν σαν ήρωα τον Κύπριο Στέλιο Κυριακίδη που ένα μήνα πριν είχε τερματίσει πρώτος στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Μία ιστορία έτοιμο σενάριο για κινηματογραφική ταινία.
Ένας απροπόνητος για πέντε χρόνια δρομέας μεγάλων αποστάσεων, πετσί και κόκκαλο από την πείνα, πούλησε την ηλεκτρική κουζίνα του, το ραδιόφωνο και ό,τι άλλο για τα έξοδά του ταξιδιού του από την Αθήνα στην Αμερική. Σαν τους προσκυνητές της Παναγίας της Τήνου ταμένος ήταν αυτός στον μαραθώνιο της Βοστώνης, όπου είχε τρέξει προπολεμικά, το 1938, και είχε εγκαταλείψει. Δεν είχε, λες, άλλο σκοπό στη ζωή του παρά να ξανατρέξει, μάλιστα στα 50 χρόνια του Μαραθωνίου της Βοστώνης, για να τερματίσει πρώτος.
Νίκησε στο μαραθώνιο της Βοστώνης ο Κυριακίδης και οι Αμερικάνοι τον αποκάλεσαν ”απόγονο του Φειδιππίδη” και του πρόσφεραν χρήματα να γίνει επαγγελματίας αθλητής
αλλά και ηθοποιός στο Χόλυγουντ. Παρέμεινε στις ΗΠΑ για λίγες μέρες, να μαζέψει λεφτά και ό.τι άλλο. Ο εφοπλιστής Λιβανός διέθεσε δυο πλοία για να μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα. Ήταν το ”πακέτο Κυριακίδης” από την Αμερική στην φτωχή Ελλάδα.
Το φτωχόπαιδο που γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου, το 1919, στην Πάφο έτρεχε για πλάκα από το χωριό του στο διπλανό χωριό που ήταν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Ο Στέλιος Κυριακίδης ήρθε στην Αθήνα από την Κύπρο στα 24 του και προσελήφθη εισπράκτορας της ΔΕΗ. Γλύτωσε τη ζωή του επειδή ήταν μαραθωνοδρόμος. Επειδή είχε λάβει μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου.
Σκότωσαν οι αντιστασιακοί έναν Γερμανό και όπως συνήθιζαν οι κατακτητές μάζεψαν 50 Ελληνες να τους εκτελέσουν. Μέσα σ’ αυτούς και ο Κυριακίδης. Ο αξιωματικός των ναζί ήταν μαραθωνοδρόμος και την χάρισε στον Κυριακίδη όταν έτυχε να βρει στην τσέπη του τη διαπίστευση από τη συμμετοχή του στους ολυμπιακούς αγώνες του 1936.
Η κινηματογραφική εταιρεία του Πάρη Κασιδόκωστα σχεδιάζει να γυρίσει ταινία τη ζωή του Κυριακίδη που μέχρι το τέλος της ζωής του κυκλοφορούσε στην Αθήνα με ποδήλατο. Πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου το 1987, το γυμναστήριο στη Φιλοθέη έχει το όνομά του, άλλωστε εκείνος το έφτιαξε.
 
 
 

Comments

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

To Top