ΧΡΗΜΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΑΙΝΙΑΣ Η ΑΠΑΤΗ ΚΟΣΚΩΤΑ

Αυτά γίνονται μόνο στο σινεμά. Είναι μία παραμυθένια ιστορία, όμως πραγματική, γι’ αυτό προσφέρεται να παρουσιαστεί σαν ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά. Ένα πρωινό, ίδιο σαν όλα τα άλλα, οι Έλληνες διαβάζουν είδηση πρωτοσέλιδη με την φωτογραφία κάποιου άγνωστου 27χρονου με το όνομα Γιώργος Κοσκωτάς. Είναι ο νέος ιδιοκτήτης και πρόεδρος της τράπεζας Κρήτης. Πώς έτσι;
Ο Κοσκωτάς από την Ελευσίνα προσλαμβάνεται στην τράπεζα Κρήτης, απλός υπάλληλος. Οι φιλοδοξίες του, όμως, δεν περιορίζονται σε ένα ταπεινό υπαλληλίκι. Φεύγει για την Αμερική και εκεί τυπώνει κάρτες ότι είναι δόκτωρ, υψηλής κλάσεως τεχνοκράτης. Παράλληλα φτιάχνει μια μικρή επιχείρηση για να καθαρίζει τα τζάμια σε κτήρια εταιριών.
Δεν παιζόταν ο άνθρωπος που αγόρασε τον Ολυμπιακό το 1987. Χοντρούλης, στρουμπουλούλης, ευγενέστατος, γλυκύτατος στην όψη, στη φωνή, στους τρόπους του. Βάζελος, που ήθελε να μπλεχτεί διοικητικά, δηλαδή και οικονομικά με τον Παναθηναϊκό, όμως δεν υπήρχε περίπτωση ούτε χαραμάδα στην εποχή των Βαρδινογιάννηδων. Έγινε, όμως, χορηγός του ΟΦΗ, του παραρτήματος του Παναθηναϊκού.
Επιστρέφει από την Αμερική ο Κοσκωτάς, ξαναπροσλαμβάνεται στην Κρήτης. Ο μεγαλομέτοχος αυτής της μικρής τράπεζας, με δύο υποκαταστήματα μόνον, ένα στην Πάτρα και ένα στην Αθήνα, αποφασίζει να την πουλήσει. Και ορίζει τίμημα το ένα δις δραχμές, σημερινά λεφτά τρία εκ. ευρώ.
Ο Κοσκωτάς έκανε την απάτη του αιώνα και την πέτυχε διότι η κομπίνα του στηρίχτηκε στην μεγαλοφυΐα της απλότητας. Με έναν άλλον υπάλληλο της τράπεζας τα βάλανε κάτω και αποφάσισανε να προχωρήσουν στο απίστευτο. Πήγανε στο αφεντικό και του είπανε…
«… Κύριε Καρρά, υπάρχει ένας επενδυτής, είναι Ελληνοαμερικάνος, και ενδιαφέρεται να αγοράσει την τράπεζα. Έχει έναν όρο, όμως. Ιδού, η επιστολή του προς εμάς. Ζητάει να του παραχωρηθεί η διοίκηση της τράπεζας για 15 μόνο ημέρες για να διαπιστωθεί ότι τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας είναι αυτά που παρουσιάζονται. Εμείς είμαστε οι εκπρόσωποι του επενδυτή, εμείς θα αναλάβουμε την τράπεζα κι αν όλα είναι εντάξει θα σας καταβληθεί το ένα δις».
Στις καταθέσεις της τράπεζας Κρήτης υπήρχαν κυρίως τα πακέτα της Αρχιεπισκοπής. Περισσότερα από ένα δις ήταν τα λεφτά της Εκκλησίας. Ο Κοσκωτάς με τον συνεργάτη του σήκωσαν ένα δις και το έδωσαν στον Καρρά.
Η συνέχεια. Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση δίνει εντολή να καταθέτουν στην τράπεζα Κρήτης τα κεφάλαιά τους όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΡΤ, ΟΠΑΠ κ.α.
Οργίασε ο Κοσκωτάς στην Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ. Ευγενέστατος, αξιοπρεπέστατος, μελιστάλακτος, πατέρας πέντε παιδιών, έβαλε μπροστά σε συνεργασία με τον Αντρέα Παπανδρέου να κτίσει ένα εκδοτικό θηρίο, την «Γραμμή». Ως εκδότης ο Κοσκωτάς είχε ξεκινήσει κουλτουριάρικα, με πολιτιστικό περιοδικό και διευθυντή τον Μάνο Χατζηδάκη.
Σα σήμερα πρώτη Ιουνίου, το 1991, ο φυγόδικος στις ΗΠΑ Κοσκωτάς, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση και πλαστογραφία, επέστρεψε στην Αθήνα και παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές. Το περιβόητο ”Σκάνδαλο Κοσκωτά” βρήκε ένοχο τον ίδιον, ενώ αθωώθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο ο Ανδρέας Παπανδρέου χωρίς καν να εμφανιστεί.
apodytiriakias.gr

Comments

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

To Top